Sofia Ekholm
Yoga World

En av mina yogalärare, Louice Hagberg, pratade under fredagens klass om balans i livet. Hon jämförde det med att balansera på en tunn lina och sa också att det inte krävs så stora avvikelser för att man ska falla antingen åt det ena eller det andra hållet.

Jag skulle vilja säga att hon slog huvudet på spiken.

Precis som det står på min banner strävar jag alltid efter balans, både i livet, på tallriken och på yogamattan. Jag har en tendens att göra saker antingen för mycket eller för lite, och det tror jag att många känner igen sig i, att det är ”allt eller inget” som gäller. Inte bra. Visst, man kan ge järnet ibland, men då ska man veta varför och vad man vill uppnå. Att hela tiden ”go all in” skadar oss, oavsett om det handlar om yoga, träning, jobb, mat eller social samvaro.

Ett sätt för mig att hålla balansen i livet är just rutiner. Jag älskar rutiner. Jag mår bra av rutiner. Men varför är det så att man ses som en mindre rolig och mindre livsbejakande människa om man gillar rutiner? Varför är det häftigare att vara en spontan person som inte planerar? I don’t get it. Jag pallar i alla fall inte, och jag ser inte hur exempelvis en daglig nässköljning, bra mat och att man är mån om att få sina 30 minuters meditation varje dag kan göra att man ses som en tråkmåns, inte om det får en att bli sitt bästa jag.

Yttre faktorer som får mig ur balans och gör att jag förlorar kontakten med mig själv är bland annat:

• Stress
• För lite sömn
• Dålig mat med mycket snabba kolhydrater
• För mycket kaffe
• Hård fysisk aktivitet

Det är inga konstigheter och heller inget ovanligheter, men om jag inte ger akt på dessa saker har jag helt och hållet mig själv att skylla om jag kommer ur balans. Ovanstående faktorer är små delar av ens liv som faktiskt är väldigt enkla att ändra på, men som gör stor skillnad för ens välmående. Genom att utesluta dessa saker skapar jag en bra grund för mig själv, en grund som gör det enklare för mig att utvecklas och söka mig vidare inåt för att lösa upp mer svårdefinierbara knutar.

Så fråga dig själv vad som får dig att komma ur balans. När tappar du kontakten med dig själv och vad är det som orsakar det? Ta ett steg tillbaka och betrakta ditt eget mående. Börja ge dig själv den fysiska omvårdnad du behöver och förtjänar, så står du bättre rustad att gräva djupare. Det är inte förrän vi har nåt de allra djupast sittande rötterna vi helt kan säga att vi är i balans. Men tills vi kommer dit gäller det att hålla ögonen på målet och se till att eliminera alla de omständigheter som gör att vi har svårt att hålla balansen. Kom ihåg, fullt fokus och den ena foten framför den andra. Det krävs inte mycket för att sätta foten vid sidan av linan.

Namaste

/S

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.