Sofia Ekholm
Yoga World

Är du tacksam för det du har eller strävar du ständigt efter mer, större, dyrare och bättre? Inget fel i det, om strävan inte ”äger” dig och tar över ditt liv. För det är när man märker att begäret har lagt sig som ett ok över axlarna och genomsyrar allt man gör och säger som det har det gått för långt. Om detta handlar den femte yaman aparigraha, eller non-possessiveness, som jag började fundera lite kring igår då min bloggkollega Veronica la ut ett inlägg om tacksamhet.

Jag har insett att yogan har lärt mig vara tacksam för det jag har. Den har också gjort att jag vill ha allt färre saker. Precis som mycket som handlar om yoga så är detta något jag har “fått på köpet”, det är inte så att jag vid någon tidpunkt bestämde mig för att ”om jag vill vara en riktig yogi ska jag vara tacksam och inte visa att jag önskar mig fler materiella ting”. Nej, det har smugit sig på, blivit en inre sanning manifesterad i mitt kropp och mitt sinne, ett slags naturlig förhållningssätt till livet.

Fatta mig rätt, jag vill fortfarande ha saker, självklart. Jag jobbar för att kunna ha möjlighet att skaffa mig det jag vill ha och behöver, för att kunna resa till de ställen som lockar mig. Men jag hamstrar inte, jag köper inte onödig ”skit” och jag rensar med jämna mellanrum ut mitt hem på både prylar och kläder som jag inte använder eller behöver. Det ger mig en känsla av space, energierna lättar både inom mig och runt omkring mig och på något sätt blir lättare att andas.

Jag antar att mitt förhållningssätt till ägande och konsumtion visar att jag har kommit en liiiten bit på vägen mot aparigraha, non-posessiveness, som lär oss att packa lätt på vår resa genom livet. Och eftersom jag inte vill att mina begär och mina förväntningar ska ha makten över mitt sinne och därmed mitt välmående, hoppas jag kunna fortsätta utveckla mitt förhållningssätt till aparigraha och i förlängningen finna ytterligare förnöjsamhet och så småningom inre frid.

Helt fri från inre begär till yttre ting blir jag nog aldrig (hello, I’m human!), och just nu är det en sak jag verkligen vill ha (och behöver, ska tilläggas!). En YOGAMATTA. Mer om det i ett annat inlägg.

Namaste

/S

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.