Sofia Ekholm
Yoga World
Eat, Travel, YogaMeditationPersonlig utvecklingYoga

Den yngste äldste jag någonsin träffat

”When the student is ready, the master appears”

Om en timme kommer min privata yogalärare Lars hem till mig för en stunds guidning. Vi har träffats ungefär en gång i veckan sedan några månader tillbaka – en kort period som har förändrat mig och mitt liv på så många sätt. När jag bad honom ta sig an mig hade jag inte en aning om vad som väntade, men det var som en osynlig hand ledde mig i hans riktning, yttrade orden och bara lät det ske.

Med facit i hand kan jag säga att innan han började guida mig så visste jag inte vad yoga var, trots över tio års praktisering. Missförstå mig inte, yogan har bidragit till mycket positivt i mitt liv, annars hade jag aldrig fortsatt under så lång tid, men med hjälp av Lars guidning har jag lyckats uppleva saker som sanna på riktigt, med varenda fiber i min kropp.

Saker som jag tidigare bara erkände på en mental nivå känner jag nu är rätt (eller fel) i hela kroppen. Vi kan ta alla kloka citat på Instagram som exempel. Ni vet, man läser några visa ord och nickar igenkännande. För det är ju sant, det vet man ju. Men när man tar det ett steg längre, och verkligen fysiskt förstår och upplever det – det är då man är på riktigt levande.

Jag säger inte att jag har kommit långt eller alltid har den kontakten med mig själv. Men när man har fått en liten försmak av hur det är och kan vara, det är då den riktiga motivationen att fortsätta sin påbörjade yogaresa verkligen kommer.

Med hjälp av Lars har jag kommit i kontakt med min kropp på riktigt, på djupet. Det har både varit glädjefyllt och smärtsamt. Många gamla ”glömda” minnen har kommit upp till ytan, saker jag nu håller på att bearbeta. Sakta men säkert går jag framåt bit för bit, och jag lär mig hela tiden nya saker om mig själv. Processen resulterar i mycket gråt, mycket tjattrande apor, oro, ånger och ängslan men också äkta glädje och en hel del skratt.

Med hjälp av Lars har jag insett att det inte bara är när man tänker utan även känner, och då menar jag känner med varje del av sin varelse, att det är då man har hittat någonting som man inte bör släppa taget om.

Jag vet aldrig i förväg hur jag kommer att må när han lämnar mig efter en timmes yoga/guidning. Ibland gråter jag, ibland skrattar jag, ibland gråter jag av skratt (men aldrig tvärtom… surprise!). Ibland är jag lugn och ibland är jag upprörd, men oavsett vilken känsla jag har så vet jag att den har ett syfte och att den är ett resultat av något jag går/behöver gå igenom.

Som yogalärare och människa är Lars metodisk, inkännande, empatisk. Han stressar aldrig fram utan är processen trogen. Han vet att utan en stabil grund att stå på så ramlar man med största säkerhet ganska fort när det börja storma i trädtopparna. Han är helt enkelt den yngste äldste jag någonsin träffat på, en sann yogi i själ och hjärta, och jag vågar inte tänka på hur mitt liv hade artat sig om jag inte följt ingivelsen att be honom om guidning.

Namaste

/S

5 kommentarer

  1. Jag antar att det är min Lars kontakt du skriver om , jag åker till Gävle den 16 april för att vara med på en workshop som han leder….han är bra

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.