Sofia Ekholm
Yoga World
Eat, Travel, YogaMeditationPersonlig utvecklingYoga

En känslomässig berg- och dalbana

“The dark thought, the shame, the malice.
Meet them at the door laughing and invite them in.

Be grateful for whatever comes, because each has been sent
as a guide from beyond.”

– Rumi

Veckan som har gått har på sätt och vis varit underlig. Jag har tvingats titta djupare in i mig själv och på hur mina känslor påverkar hela min varelse. Hur tankar blir till känslor, och hur känslor ger upphov till fysiska reaktioner, starka fysiska reaktioner. Oberoende av varandra har flera personer påpekat för mig hur viktigt det är att lyssna på sina känslor, att inte värja sig och försöka förtränga dem när det blir jobbigt.

En utmaning som heter duga, och helgen har minst sagt varit en berg-och dalbana.

Kanske är du där jag är, kanske har yogan även tagit dig till den punkt där du förstår att det inte finns någon återvändo. Att man inte kan värja sig, hålla emot och ignorera sina känslor hur länge som helst. Inte om man vill vidare. Kanske har du precis som jag tänkt: “What the fuck have I been up to all my life, och hur i helsike trodde jag att jag skulle kunna lura mig själv?”

Första gången de obekväma känslorna knackar på kanske de är lätta att ignorera, men när de återvänder (och det gör de) för tredje, femte eller kanske hundrade gången och du fortfarande vägrar öppna, släppa in och se vad de egentligen vill säga dig kanske de inte knackar lika snällt längre.

Istället för en försiktig knackning står de plötsligt redo med hela artilleriet, fast beslutna forcera din skyddsbarriär, din säkerhetsdörr, det motstånd du så hårt och länge arbetat med att hålla uppe. Och när motståndet brister gör det det med full kraft. Istället för en liten rännil ledsamhet, sorg, besvikelse eller ilska sköljer det över dig, dränker dig, lämnar dig vilsen och famlande i mörkret, oförmögen att se vad det är som egentligen sker inom dig. Kanske har det gått så långt att du inte ens förstår vad det är som orsakar den framrusande känslostormen, vilket gör den våg av sorg som drabbar dig ännu mer skrämmande.

Så släpp in. Värj dig inte. Var inte rädd för dina känslor. Gå dem till mötes. Utforska dem, och utforska din rädsla bakom. Först då kan du bli fri.

Namaste

/S

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.