Sofia Ekholm
Yoga World
Boktips

Två böcker att inspireras av!

En av moderskapets mindre givande sidor är att jag från att ha plöjt flera böcker i veckan tappert, sakta men säkert, kämpar med väl utvald lektyr i den mån tid och ork finnes. Herregud vilken mening, var det någon som orkade med den?

I alla fall, jag hinner inte läsa lika mycket som förut men lite har det blivit sedan snuttan kom till jorden i september. Och precis som med mycket annat så prioriterar jag nu vad jag väljer att läsa för jag vill att det jag matar min hjärna med både ska vara givande och underhållande. Som de två böcker jag tänker tipsa om här  🙂

Den första är boken “Good morning” av Kristin Kaspersen, som kort och gott handlar om vilka rutiner hon har för att få en så bra start på dagen som möjligt. Nu väljer ju inte jag vilken tid jag ska stiga upp längre, inte heller har jag möjlighet till så många ostörda stunder att jag kan börja dagen med yoga och meditation (prioriterar sömn framför det, tro det eller ej 😉 ), men något som jag fortfarande, och som Kristin väldigt ofta påpekar i sin bok, möjligheten att välja vilka tankar jag börjar dagen med! Och precis som Kristin laddar jag alltid kaffebryggaren kvällen innan – ett riktigt toppentips till alla morgontrötta som behöver sig en aromatisk koffeinfix på morgonkvisten!

Kristin tipsar också om hur man varvar ner för att kunna sova bättre, bland annat ovanstående verktyg som man kan ta till när tankarna maler som värst.

Ja, “Good morning” är en riktigt skön bok med vackra bilder, som helt enkelt får en att vilja ändra på det som inte fungerar. För håll med om att en bra morgon sätter ribban för den kommande dagen. Börjar det åt helvete med stress, skrik och gråt… Ja, då fortsätter det ju gärna i samma anda.

En annan bok som jag har läst är “Vem bestämmer över din tid – Konsten att frigöra tid och energi” av effektivitetskonsulten Petra Brask.

Den som bestämmer över min tid just nu heter Aelia och är snart 12 veckor, men precis som med Kristins bok har jag tagit Petras bok och de råd och tips hon ger och anpassat dem efter mitt liv och min situation just nu. Jag har ingen arbetsdag eller mejlkorg att effektivisera, men sättet att se på tiden har förändrats drastiskt sedan jag blev mamma och boken har fått mig att inse att den lilla tid jag nu har över till annat än att vara just mamma är viktig och inte värd att kasta bort på sådant som inte är givande – varken människor eller aktiviteter, inte heller meningslöst nätsurfande som tar viktig tid i anspråk men ger föga tillbaka förutom möjligen koll på vad någon bekant åt till lunch eller mindervärdeskomplex pga hur lite jag hinner med och gör nu för tiden…

Så känner du att dina morgnar är stressiga eller helt enkelt inte så sköna som de skulle kunna vara i den situation du är i, och försvinner arbetsdagen i ett huj där du knappt får någonting gjort trots att du har fullt upp hela tiden – ja, då är dessa böcker någonting för dig  🙂

Nu ska jag bara hitta nåt skönlitterärt värt att läsa, men frågan är när jag ska finna tiden till det… 😉

Namaste

/S

 

2 kommentarer

  1. Stort tack för din fina rekommendation, Sofia! Så roligt att du blev inspirerad och att du njuter av tiden som mamma. Önskar dig och din familj en riktigt God Jul!
    Varma hälsningar
    Petra

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.