Sofia Ekholm
Yoga World
MeditationPersonlig utvecklingYoga

Säg hej då till ångest och hej till den glade krögaren

“Vad är det här för påfund? Typiskt danskt!” tänkte jag första gången jag läste om meditationstekniken “Den glade krögaren” i yogin Simon Krohns bok Närmare något. Bara namnet, “Den glade krögaren” – hur yogiskt lät det liksom?

Så för några veckor sedan introducerades jag åter igen till tekniken av min yogalärare Louice, som på tal om ingenting hade tillbringat en helg i Köpenhamn på workshop med ingen mindre än Mr Krohn himself (näää, jag är inte avundsjuk). Och den här gången så kände jag bara: YES, det här kan jag ha användning för! För som högsensitiv (HSP) och med en utmattningsdepression i bagaget så behöver jag alla verktyg jag kan få för att få tyst på de tjattrande aporna inuti och utanför mitt huvud.

Kort och gott handlar meditationstekniken om att föreställa sig att du är en glad krögare som står i dörren till din krog och hälsar alla känslor välkomna med ett leende. ALLA känslor, negativa som positiva är välkomna. Till exempel: Välkommen ångest! Välkommen nervositet! Välkommen rädsla! Välkommen magont på grund av stress! Välkommen, välkommen, välkommen!

Du som är intresserad av meditationen: Klicka dig in  HÄR, då slipper jag (hallå latmask!) förklara hur meditationen går till och dels så får ni den till er via Simons egna ord. Bäst så  🙂

Så när (jul)ångesten knackar på dörren, ta till knepet “Den glade krögaren”! Det är en fantastisk övning som får dig att vara i nuet. Tekniken behöver inte bara användas när man mår dåligt, på negativa känslor och fysiska förnimmelser, nej, den går lika bra att befästa och stärka positiva känslor. För likväl som den tar udden av negativt laddade känslor så förstärker den de positiva!

Ett annat knep som är super att ta till när man har ångest, är förbannad, ledsen eller har snöat in på någonting som bara fortsätter att mala är att ZOOMA UT! Försök se dig själv utifrån, ur ett större perspektiv – det ger också distans till känslorna, och tar för det mesta udden av dem.

Med det hälsar jag denna julvecka välkommen! Allt känns verkligen inte positivt, men jag ska göra mitt bästa för att njuta, vara i nuet och acceptera det som är, denna min första jul som mamma till lilla Aelia. Och följa min inre röst och vilja. För som jag skrev i ett inlägg förra året vid samma tidpunkt: “Det är dags att börja ta ansvar för sig själv.”

Namaste

/S

 

 

 

 

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.