Sofia Ekholm
Yoga World
Personlig utvecklingYoga

Förväntningar och vad man kan göra för att få ett lyckligare liv

Jul, jul strålande jul. Fina och många julklappar, okomplicerad och konfliktfri samvaro med familj och släkt och en massa god mat… Härligt härligt. Eller inte. För det blir ju sällan så där bra som man vill att det ska bli. Som man förväntar sig. För hur man än vänder och vrider på det har vi alla och envar våra egna, personliga förväntningar på julen och allt vad den innebär.

Hela livet har jag förväntat mig saker, både av mig själv och andra, och hela livet har jag blivit besviken. För varken jag själv eller dem i min närhet kan alltid leva upp till dessa förväntningar. Därför kändes det liksom “YES” när jag i Instagramflödet häromdagen fann ovanstående citat: Expect nothing. Appreciate everything, dvs Förvänta dig ingenting. Uppskatta allting.

Så jag bestämde mig för att låta dessa ord försöka bli en slags sanning i mig under julen i år. Lättare sagt än gjort, jag vet  🙂

Men jag vet också att livet blir härligare om jag lyckas  <3

Vad gäller julklappar så har jag inga förväntningar alls. Maken och jag har bestämt att inte köpa någonting till varandra i år (och gud nåde den som bryter mot förbudet!!). Vi fick ju världens finaste present den 20 september i år och dessutom ska vi ut och resa, så det får räcka. Att köpa bara för att köpa är inget för oss. Jag vet att jag kommer få något av mamma, och vad det än blir så blir jag glad, för eftersom jag inte önskar mig någonting kan jag inte bli besviken.

Maten? Jo, den blir vad jag själv gör den till. Har inhandlat vegetariska prinskorvar och tillsammans med lite Jansson och kanske en laxbit och en gigantiskt bit blåmögelost så är jag nöjd. Bubbel därtill, såklart  😉

Sällskapet då? Som högsensitiv (HSP) far jag illa när det är mycket folk, aktivitet, sorl, tjo och tjim i min närvaro. Blir trött på ett ögonblick. Förra året firade jag och min man jul själva, och mycket talar för att det blir så i år också (men med lilla Aelia såklart!). För det är inte värt att trötta ut sig till en blöt liten fläck bara för att vara andra till lags. Förra året sa jag ja till mig själv och det blev en av mina bästa jular någonsin – lugn och skön, precis som jag vill ha det.

Jag vet att en hel del tycker att jag är konstig och självisk som väljer bort det traditionsenliga släktkalaset vid jul, men varför utsätta sig för sådant man inte mår bra av, bara för att det är tradition och för att göra andra till lags? Kanske är det till och med så att det finns människor som avundas mig och önskar att de kunde/vågade göra detsamma, men inte vill stöta sig med folk och därför biter ihop och lider i det tysta. Att säga nej till sig själv men ja till andra för att inte göra dem ledsna/besvikna tycker jag är fel. Alla har ansvar för sina egna känslor och vi har bara ett liv. Som min mamma brukar säga: “Det finns bara två måsten här i livet – att välja och dö”. Sant, eller hur? Vi behöver göra val som gör oss gott och det andra – att dö, det ingår liksom i dealen när man föds.

Nu har jag en egen liten dotter, en dotter som jag vill lära vara sann mot sig själv i alla lägen. Som vågar säga ifrån när något inte passar eller gör henne illa. Som jag vill lära göra egna val utifrån sin magkänsla. Och jag vill ge henne en fin jul, i år och alla år framöver. En jul som inte bara handlar om julklappar och förväntningarna därpå, utan om mysig och lugn tillvaro med dem hon älskar mest <3

Hur tänker du när det kommer till förväntningar, dina och andras, vid jul? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Namaste

/S

 

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.