Sofia Ekholm
Yoga World
Personlig utveckling

Varsågod – en påse skit inslaget i vackert presentpapper!

När någon uppträder otrevligt, oförskämt, nedlåtande eller är elak emot dig – blir du ledsen eller arg?

Kanske är du en sådan person som rycker på axlarna, som tycker att hur andra beter sig beror bara på dem själva. Om du är en sådan person – GRATTIS! Men det är inte de personerna jag vänder mig till i det här inlägget  🙂

Jag vänder mig till dem som faktiskt påverkas av hur andra uppträder gentemot dem, trots att de rent intellektuellt vet att det inte har med dem att göra.

I många år, nästan alla år, har jag blivit ledsen. Jag har känt mig som ett offer, värdelös och jag har utan vidare tagit den andre personens ord för “sanning”. Någonstans måste de ju ha fått det ifrån, eller hur?

Att bli ledsen är inte speciellt konstruktivt, snarare väldigt destruktivt, för att låta andras åsikter drabba en och bli ens egen sanning är att bli ett offer för omständigheterna.

Men på senare år (och tid!) har det hänt något hos mig. Jag blir rent ut sagt förbannad när människor uppträder nedlåtande, snorkigt och otrevligt mot mig. Vad ger dem rätten att vara spydiga undrar jag. Jag tänker fortfarande mycket på vad andra verkar anse om mig, det går mig verkligen inte förbi (men jag har ju egentligen ingen aning om vad folk tycker, så det är ett väldigt slöseri med tid). Saken är den att jag vägrar ta mer skit i livet.

Jag tror att det allra bästa är att inte bry sig alls, att skratta och rycka på axlarna, men näst bäst efter det är nog ändå att bli arg. För ilska kan vara konstruktivt. Man agerar, sätter gränser och står upp för sig själv.

Och det är inte alltid lätt att stå upp för sig själv. Särskilt inte när andra dömer en för den man är, för de val man gör i livet.

Men att känna ilska istället för ledsamhet gör att man ser klarare på saker och ting, på de människor man har runt omkring sig. Blir man ledsen av någons kommentarer/åsikter är det lätt att vilja ändra på sig själv, vara den andra till lags. Ilskan verkar inte på samma sätt.

Ja, vad vill jag egentligen säga med detta inlägget?

Hm, kanske behöver jag bara få det ur systemet då jag på senare tid faktiskt har blivit ganska förvånad och överraskad av hur människor i min närhet faktiskt beter sig. Men jag vill också be dig fundera – finns det någon/några i din omgivning som ger dig skitpåsar omsorgsfullt inslagna i vackert papper? Alltså, spydiga, sarkastiska, otrevliga, elakheter inlindande i fina ord?

Om du vill kan du fundera på varför de verkar hysa agg mot dig, varför de har ett behov att spy galla (öppet eller genom förklädda ord) eller så kan du helt enkelt skita i dem och leva ditt liv. Det gör jag. Åtminstone jobbar jag på det.

Namaste

/S

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.