Sofia Ekholm
Yoga World
BebisHSPLivsnjutningMatPersonlig utvecklingYoga

Förbud av mat och dryck leder sällan till något bra

Imorgon har jag varit mamma i ett helt år. Helt otroligt. Min lilla bebis har blivit en liten flicka som ska få smaka tårta för första gången ❤️

Innan jag blev mamma var jag ganska restriktiv med kaffe – det är ju liksom inte så ”yogiskt” att pimpla kaffe i tid och otid då det innehåller stimulerande ämnen… Jag höll mig till ”one cup a day” och känd mig himla duktig. Pust. Det är nästan så jag kräks på mig själv.

Nu känner jag bara: Till vilken nytta? Jag älskar kaffe och som mamma är det näst intill livsnödvändigt. Förstår inte hur jag skulle kunna hålla ork och humör uppe utan ett antal väl fördelade koppar över dagen 😵

MEN. Ja, det finns ett men, särskilt om du som jag tillhör den högkänsliga delen av mänskligheten. Och det är att vi hsp:are tenderar att vara lite extra känsliga mot koffein i jämförelse med gemene man, och kan drabbas av högre puls, hjärtklappning, ångest mm om vi får i oss för stora mängder.

Som alltid är ju lagom bäst, och känner du att du behöver kaffe för att ”överleva” men samtidigt är känslig för dess effekter så gäller det ju att prova sig fram. Själv dricker jag aldrig kaffe efter klockan 16 längre till exempel, annars blir det svårt att varva ner på kvällen och när jag ska sova.

Kaffe är gott och det piggar upp och så har det en massa fler fördelar. Läs gärna artikeln här om du vill veta varför några koppar om dagen är bra för dig 🤗

Och tänker du som jag gjorde förut, att en riktig yogi inte dricker mer än max en kopp om dagen (och får dåligt samvete för att du vill ha, behöver och längtar efter fler koppar)  – SKIPPA FÖRBUDET och drick så mycket du mår bra av. Förbud när det gäller mat och dryck leder sällan till något bra.

Men visst, är du så pass dedikerad att du mediterar flera timmar om dagen i syfte att uppnå upplysning är kanske inte koffein direkt till hjälp. Av någon anledning tror jag dock inte att dessa människor läser min blogg 😉

Mmm, cola funkar också för en trött mama. SÅ. HIMLA. OYOGISKT.

Jag älskar alltså kaffe och klarar mig just nu inte utan det, samtidigt som min högkänslighet gör att jag behöver ta det försiktigt och fördela ut kopparna jämt över dagen, annats blir jag stissig, orolig, vresig och har svårt att varva ner och koppla av.

Hur fungerar du? Speciellt skulle jag så gärna vilja veta hur du som högkänslig mamma tänker kring det här med koffein ❤️

Namaste

/S

 

 

 

6 kommentarer

 1. Åhhhh hahahha du är så right on spot. “Nu har jag hållt mig till endast En kopp idag, duktig flicka!” Hahaha. Såååå hög igenkänningsfaktor! Men det är rätt gött att byta ut några koppar med Yogi Tea Classic (my crush) för att inte överstimuleras som sagt…
  Varför är vi så hårda mot oss själva när livet är så gott💜

  1. Alltid ska man va duktig, haha, till och med när det gäller kaffet. Fan, va trött jag blir. Är det téet som smakar mycket kanel? Lööööve it too! Kram!

 2. Vilket intressant inlägg. Jag är också högsensitiv och mamma och känner igen mig i det du skriver. Jag drack inte kaffe innan jag fick barn, men nu är det en nödvändighet och jag har faktiskt börjat uppskatta det! Jag kunde i början bli helt “hög” och liksom yr och nästan illamående, men har nu töjt mina gränser. Mer än 2-3 koppar om dagen kan jag dock absolut inte dricka, haha.

  Jag skriver också mkt om hur jag upplever vardagen med hsp, ta gärna en titt på https://mellan-raderna.com

  1. Åh, intressant och fin blogg du har! Skriver som en gudinna! <3 Ja, det gäller att veta var gränserna går, annars mår man pyton….

   Tack för att du läser min blogg. Kram!

 3. Hej Sofia! Jag är också hsp i kombo med en ibs-mage 😖 Jag försöker faktiskt undvika kaffe helt. Tur att jag älskar grönt te! I perioder när jag ändå tar mig lite kaffe med mycket mjölk känner jag av ångest/hjärtklappning/sur mage efter 2-4 dagar. Och ja, jag vet inte om jag kan klassa mig som en yogi, men jag går på yinyoga varje vecka och fullkomligt älskar det!

  1. Hej Johanna! Klart du är en yogi 😉 Usch då, låter som om det är bäst att undvika kaffe då… grönt te är ju både gott o hälsosammare 🤗 Njut av dina testunder och yinyogan – låterhärligt! Kram

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.