Sofia Ekholm
Yoga World
Personlig utveckling

Kan man mota depression med tacksamhet?

Livet… jag vet inte hur många gånger jag har tänkt hur skört och oförutsägbart livet är den senaste tiden. Jag skrev ju lite om det igår, men jag känner att jag, om inte annat för mig egen skull, vill fortsätta på det spåret.

Allt kan förändras i ett ögonblick. Det vet vi. Och vi slänger oss gärna med de orden. Men när det väl sker… är man ändå inte beredd.

Jag tror aldrig att man kan bli beredd.

Kanske handlar det bara om att försöka leva livet så gott det går. Njuta. Vara snäll mot andra. Göra sådant som man tycker om. Leva. Framför allt leva som man vill och må bra av.

Lite otippat är kanske att jag ägnade förra veckan och att känna TACKSAMHET. När någon nära drabbas av sjukdom är det ju inte direkt det första man tänker på. Men på något sätt var det just tacksamhet som blev lite av min livlina. Att se och uppskatta allt det fina, underbara i mitt liv. För det finns en massa saker att vara tacksam för bara man tänker efter.

Jo, hur jävligt det än känns gör det det.

Om inte annat kan man vara tacksam för att ens situation inte är värre än den är. För oftast kan den faktiskt vara det.

Så förra veckan försökte jag glädjas åt varje telefonsamtal, varje promenad i det vackra höstvädret, min dotters än så länge ganska tandlösa leende och skratt, hennes tappra försök att ta sig uppåt, framåt. Jag njöt av maten jag åt, av uppskattade min kropps styrka och vilja att samarbeta när jag yogade, jag tillät solens strålar att värma mitt ansikte trots att jag är livrädd att få fler pigmentfläckar… De små sakerna som man tar för givet men som en dag kanske inte finns där att uppskatta.

Det är väl för jävligt att det ska krävas sjukdom och skit för att man ska kunna uppskatta livet på en annan nivå.

Tacksamhet alltså. Det kan hjälpa till att omdirigera fokus, från det deppiga, ledsna och sorgsna till det fina i livet. Kanske kan det också förhindra att man trillar ner i det svarta hålet. Jag vet inte, jag vet bara att det har varit hjälpsamt för mig där jag befinner mig just nu.

Namaste

/S

 

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.